ZA KOŽU BEZ DLAČICA I MITESERA NEMA BOLJEG RJEŠENJA OD OVOG!

Zdravlje

Miteseri su izuzetna gnjavaža i problem kojeg se svatko želi riješiti

Zadržani loj unutar lojnog kanala koji izlazi na površinu nazivam miteserom, a sastoji se od masti te bakterija, gljivica i parazita. Dvije su vrste mitesera: otvoreni i zatvoreni. Otvoreni miteser nastaje kada loj u dodiru sa zrakom pocrni dok zatvoreni nastaje ako lojni kanal pukne. No, “imati ih nije znak da ste suviše prljavi, stoga nemojte biti pretjerano grubi s kožom i prati je suviše jako”, rekla je za Allure dermatologinja Rachel Nazarian.

Proces uklanjanja

Kako bi došli do najboljeg rješenja uklanjanja ovog problema, internetski je časopis Allure upitao nekoliko dermatologa što napraviti.

“Salicilna je kiselina izvrsna opcija za otapanje mitesera, a može je se naći i u proizvodima bez recepta. U idealnom bi se slučaju trebali upotrebljavati proizvodi koji se mogu ostaviti na koži, a ne sredstvo za čišćenje ili sapun jer duža izloženost aktivnom sastojku znači da će i bolje funkcionirati. Nakon upotrebe salicilne kiseline nekoliko tjedana, mnogi će miteseri nestati dok će se drugi samo olabaviti”, rekla je Nazarian.

Ukoliko salicilna kiselina ne upali, utoliko probajte retinoide jer su oni “izvrstan tretman za mitesere. Iako ih ljudi s osjetljivom kožom preziru, postoje i retinoidi koji nisu agresivni i lakše se podnose”, tvrdi dermatologinja Rebecca Kleinerman. Retinol je inače poznat i kao vitamin A1, a koristi se u liječenju raznih kožnih bolesti.

Važno je i napomenuti da bi se uz gore navedeno dva puta tjedno trebalo koristiti i enzimske pilinge pomoću “maski na bazi papaje, drvenog ugljena, ekstrakta ananasa ili gline kako bi se uklonile ili ispirale površinske stanice kože”, rekao je dermatolog Jason Emer.

Četka za pranje lica isto pomaže, ali probajte ne pretjerati kako ne bi oštetili kožu lica. “Jednom do dva puta tjedno je više, nego dovoljno”, govori dermatolog Jeremy Fenton. Ako ni to ne pomogne jer imate problema s teškim aknama, možda je vrijeme za lijekove.

Joshua Zeichner, profesor dermatologije, govori: “Lijekovi na recept kao što su oralne kontracepcijske pilule i Spironolactone mogu smanjiti proizvodnju ulja i spriječiti blokiranje vaših pora. Oni će riješiti problem mitesera i spriječiti nove pojave u budućnosti. No, ti su lijekovi rezervirani za osobe s više od pokojeg mitesera, oni su više za osobe s umjerenim do teškim aknama.”

Jedna je metoda uklanjanja mitesera i blagi piling laserom koji otvara pore i potiče njihovo pražnjenje, a koji je posebno učinkovit kod otvorenih mitesera. Međutim, navedene metode s kože ujedno uklanjaju i ulje, te koža postaje suha. Zato je važno da se koža nakon njihove uporabe ovlaži, tj. da se na njoj primjeni hidratacija.

Leave a Reply