ZA JAČANJE IMUNITETA KLJUČNA 2 VITAMINA: Unosite Ih Da Biste Se Zaštitili Od Korone, UPOZORAVA SRPSKI DOKTOR

Uncategorized

U naredna tri mjeseca na Jutjub kanalu “Pokucaj, mi smo tu” i na portalu “Žena.rs” imat ćete prilike da svakog četvrtka od 10 do 11 sati uživo pratite online savjetovalištvu za sve pacijente sa kardiološkim problemima.

U svakom uključenju učestvuju kardiolog koji radi u koronarnoj jedinici i predstavnik Udruženja “Moja druga šansa”, koji će davati savjete i odgovarati na pitanja pacijenata.

foto: Printscreen/YouTube

Učesnici savjetovališta ovog puta bili su dr Višeslav Popadić, specijalizant interne medicine na odjeljenju za interventnu kardiologiju KBC Bežanijska kosa i Ivan Tojagić, predsjednik Udruženja građana za borbu protiv srčanog udara “Moja druga šansa”.

Tojagić se osvrnuo na to da gdje pacijenti koji su se oporavili od karidoloških problema najviše griješe.

“Pacijenti se na početku kada izađu iz bolnice i dobiju prvu terapiju, zaista pridržavaju svega do naredne kontrole… Uzimaju terapiju, redukuju ishranu, ostave cigare, prilagode fizičku aktivnost svom stanju. Na drugoj kontroli sve bude u redu, pa kada čuju da je sve u redu, dolazi do blagog opuštanja i ne pridržavaju se svega preporučenog. Vraćaju se pušenju, uzimaju zabranjene namirnice… I to je ono na šta stalno skrećemo pažnju, da uvek i neprestano slušaju savjete ljekara, jer uvijek postoji bojazan da se problem ponovo javi. Rizik za povratak problema u u periodu od pet godina posle oporavka je najveći, ali i posle toga strogo treba voditi računa”, objasnio je.

foto: Printscreen/YouTube

Doktor Popadić uputio je kardiološke pacijente kako da se ponašaju u situaciji kada smo ponovo svjedoci loše epidemiološke situacije u Srbiji, te je istakao koje su bolnice u Beogradu pretvorene u kovid bolnice, a koje to nisu. On je objasnio i da Kovid-19 nije virus koji uzrokuje samo respiratorne probleme, već da može da zahvati i srce, bubrege, mozak, te uzrokuje tromb.

“U početku se mislilo da je Kovid-19 infekcija ograničena na respiratorni trakt, međutim sa posljednjim saznanjima možemo slobodno da kažemo da je to sistemska infekcija, da zahvata sve sisteme organe, uključujući i kardiovaskularni sistem, funkciju bubrega, funkciju gastrointestinalnog sistema . Postoji mnoštvo prezentacija kovid infekcija, po nekim statistikima dešavalo se u velikim američkim centrima da su imali dva do tri puta veći broj pacijenata sa plućnom embolijom nego prošle godine u isto vrijeme. U početku im nije bilo jasno šta je po srijedi, a ispostavilo se da sama kovid infekcija napada male epitelne ćelije koje u stvari pokrivaju unutrašnjost krvnih sudova sa kojima je krv u kontaktu . Virus inficira te ćelije, dovodi do njihovog propadanja, a te epitelne ćelije predstavljaju jednu barijeru koja raznoraznim mehanizmima sprečava nastanak tromba. Tako da ako su vam te epitelne ćelije oštećenje, to je jedno stanje u kom je povećana mogućnost dobijanja tromba. Plućna embolija, moždani udar, infarkt miokarda, to su sve prezentacije kojima je u osnovi stvaranje tromba”, rekao je on.

foto: Printscreen/YouTube

Također, Popadić je objasnio da korona virus može da isprovocira i infarkt srca, ali ne na onaj klasičan način:

“Korona virus može da isprovocira infakrt srca. Ne mora to da bude oštećenja kao što je to klasični akutni infarkt, to može da bude oštećenje i malih, sitnih krvnih sudova, odnosno srčanog tkiva, gdje vi imate markere da nekom možete da date dijagnozu akutnog infarkta, ali gde nemate začepljenje velike arterije. To oštećenje se se vidjeti najprije na onim manjim krvnim sudovima, pa će onda ići ka većim. Dokumentovan je porast pacijenata koji se prezentuju sa trombogenim stanjima , pogotovo embolijom pluća gdje dolazi do začepljenja arterija. To su sve životno ugrožavajuća stanja”.

Ovaj mladi strunčnjak dodao je i da je za pacijente sa kardiološkim oboljenjima važnije nego ikada da uzimaju svoju redovnu terapiju, da se po svaku cijenu štite od zaraze, ali je skrenuo pažnju da je važno raditi i na jačanju imunog sistema.

“Za sada ne postoji nijedan registrovani lijek koji pomaže u borbi protiv Kovida-19, ali postoje neki koji smanjuju smrtnost, da smanje procenat ozbiljnih infekcija. Jačajte svoj imunitet, unesite što više suplemenata i vitamina. Mi i inače dajemo pacijentima visoke doze vitamina C, dajemo dozu od 2 x jedan grama vitamina C dnevno. Obično je resorbovana doza koja je potrebna organizmu od 90 do 120 miligrama dnevno. Vrlo je bitno da konstanto uzimaju nešto više vitamina C, jer se nekad desi da se samo dio uzete doze resorbuje Dokazano je da i vitamin D3 može da ima povoljan učinak, koji se također daje u bolničkim uslovima. Na raspolaganju je i svo voće i povrće koji jačaju imunitet”, poručio je doktor Popadić.

Izvor: zena.blic.rs

Leave a Reply