VODEĆI NJEMAČKI VIRUSOLOG SVE RAZJASNIO: Evo Šta Morate Znati O KORONI, Ovo Su Dva Ključna Faktora Za Zarazu (FOTO)

Zdravlje

Profesor koji je jedan od najpoznatijih stručnjaka, ali i direktor Instituta za virologiju i istraživanje HIV-a na Univerzitetu u Bonu, Hendrik Štrik, pričao je o koroni i o svemu što se veže za ovaj virus. Naime, on je objasnio koliko su maske i dezificijensi zapravo potrebni i od koristi, a spominjao je i faktore rizika širenja ovog virusa kao i kada bi se opet mogao očekivat skok novooboljelih.

Naime, on je jednom prilikom izjavio kako ne možemo ni očekivati da će biti drugi, treći ili peti talas, jer ovaj prvi talas zapravo nikada neće ni prestati i da se sa time moramo svi pomiriti. Naime, on kaže da je korona već ušla u naše živote, i da neće tek tako nestati iako mnogi ljudi misle suprotno. On stvari ne gleda samo na nacionalom nego i na međunarodnom nivou. Naglasio je i kako postoje četiri endemska virusa trenutno u svijetu, a SARS-CoV2 je na dobrom putu da postane peti, što znači da nikada neće nestati, samo bi se mogao smanjiti intenzitet, a virus bi mogao nestati samo sa vakcinom.

Dva glavna faktora za respiratorne virusa poput kovida su blizina i vrijeme. Ovo su po njegovom dvije najvažnije stavke, upravo jer ako provodite puno vremena sa zaraženom osobom i nalazite se u bliskom kontaktu čitavo vrijeme, neminovno je da ćete se i sami zaraziti. Infekcija se širi lako i u zatvorenom prostoru, jer kapljice mogu opstati u tom prostoru i ući u vaš respiratorni sistem. Dakle, virus se ne širi kontaktom ruku, nego respiratornim sistemom, odnosno vazdušno-kapljičnim putem.

Leave a Reply