VIŠE NEĆETE MORATI PITI LIJEKOVE: Samo 2 Minute Na Dan Masirajte Ovu Tačku, Desit Će Se Nevjerovatne Stvari

Zdravlje

Jedna japanska legenda kaže da je nekada u davna vremena živio jedan jako sretan čovjek koji je dobio od svog oca neprocjenjivo znanje a to je znanje o tački dugovječnosti, poznatoj i kao “Tačka 100 bolesti”.

Masiranje tačaka na vašem tijelu jedna je od najstarijih metoda liječenja na Istoku.

Ljudsko tijelo ukupno posjeduje 365 tačaka i 12 glavnih meridijana, što podsjeća na broj dana i mjeseci u godini. Djelovanje ovakve masaže (akupresure, pritiskom prstiju na određene tačke), zasnovano je na učenjima o meridijanima i kanalima koji su povezani sa našim određenim organima. U kineskoj medicini tijelo se posmatra kao energetski sistem, tako da se kroz masažu može uticati i na tok energije i funkcionalniju aktivnost organa čovjeka.

Aktiviranje tačke pod nazivom Zu San Li daje trajni podmlađujući i iscjeljujući efekat, odnosno sprječava starenje. U Kini je ova tačka poznata kao – „tačka dugovječnosti“, a u Japanu kao – „tačka od stotinu bolesti“.

Gdje se nalazi Zu San Li na našem tijelu?

Tačka dugovječnosti se nalazi tačno ispod čašice koljena, a da bi ste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi tačno između završetaka malog i domalog prsta, a lako ćete je prepoznati jer se nalazi u vidu manjeg udubljenja između kostiju.

Možete je pronaći i na još jedan, drugi način.

Treabte sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, tako da ne podižete pete od poda. Primjetićete da se ispod vaših koljena stvorilo uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i onda zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom zapravo i jeste upravo ta tačka koja se zovi – Zu San Li.

Gdje se nalazi Zu San Li na našem tijelu?

Tačka dugovječnosti se nalazi ispod čašice koljena. Da bi ste je pronašli, pokrijte koljeno dlanom iste ruke. Tačka se nalazi između završetaka malog i domalog prsta, u vidu manjeg udubljenja između kostiju.


Možete je pronaći i na drugi način.

Morate sjesti na pod, pritisnuti čvrsto stopala ka podu i povući ih prema sebi, ne podižući pete od poda. Primjetićete da ispod koljena stvorilo se uzvišenje. Pronađite najvišu tačku ovog uzvišenja, stavite na nju prst i zauzmite startnu poziciju. Tačka na koju ste pritisnuli prstom i jeste ta tačka – Zu San Li.

Za šta je odgovorna ova tačka na našem tijelu i zašto je Japanci nazivaju – tačkom od stotine bolesti?

l

Tačka Zu San Li:

– kontroliše rad organa koji se nalaze u donjoj polovini tijela

– kontroliše rad kičmene moždine u dijelovima koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, digestivnog trakta, bubrega, nadbubrežne žlijezde.

 
Uz pomoć masaže tačke Zu San Li može da se poveća aktivnost nadbubrežnih žlijezda, najmoćnijih žlijezda koji imaju ulogu glavnog čuvara čovjekovog zdravlja. One luče u krv adrenalin, hidrokortizon i druge važne hormone, piše aura.ba.

Ako svakodnevno masirate „tačku dugovječnosti“ , moguće je normalizovati rad nadbubrežnih žlijezda, koje obavljaju sljedeće funkcije u organizmu:

– normalizacija krvnog pritiska
– normalizacija glukoze, insulina
– suzbijanje upalnih procesa u organizmu
– regulacija imune funkcije čovjeka

Takođe, masiranjem tačke Zu San Li, takođe možete:

– poboljšati varenje
– lijeciti bolesti gastrointestinalnog trakta
– tretirati posljedice moždanog udara

Masaža ove tačke pomoći će vam da steknete samopouzdanje, prevaziđete stres i napetost, pronaći ćete unutrašnju stabilnost.

Masirajući ovu tačku možete izliječiti mnoge bolesti, uključujući štucanje, zatvor, gastritis, nemogućnost zadržavanja urina.

U velikoj mjeri povećava imunitet, čovjek postaje zdrav i sposoban za život.

img-5189

Kako možete utjecati na „tačku dugovječnosti“?

Masirati tačku Zu San Li je bolje u jutarnjim časovima, prije ručka, 9 puta kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu na svakoj nozi, naizmjenično (9 puta na jednoj, pa 9 puta na drugoj). I tako 10 minuta, ukupno.

Prije početka masaže zauzmite udoban, opuštajući položaj (sjedeći). Umirite disanje i skoncentrišite se na svoje osjećaje. Uronite u stanje harmonije i razumijevanja toga da počinjete proces ozdravljenja. Takva masaža ima stimulativno dejstvo.

Masirati tačku možete prstima ili zrnom bilo koje žitarice (heljde, ovasa, riže itd.)

Lako mršavite

Svakodnevna masaža tačke Zu San Li u večernjim časovima pogodna je za gubitak težine – 400-500 grama sedmičn. Ali, nemojte masirati direktno prije spavanja, da ne bi ste izazvali nesanicu.

Tačku Zu San Li možete masirati svakodnevno, ali najbolji učinak postiže se za vrijeme mladog mjeseca.

– Osam dana poslije nastanka mladog mjeseca, obavezno masirajte ovu tačku ujutru, naizmjenično na svakoj nozi u smjeru kazaljke sata. To je najbolje efikasno vrijeme masaže za jačanje imuniteta, poboljšanja rada svih organa i usporavanje procesa starenja,prenosi Aura.


– Prije ručka, naizmjenično na svakoj nozi, prema kazaljkama sata, za poboljšanje opšteg tonusa, pamćenja, rada kardiovaskularnog i sistema za varenje.

– Poslije ručka, sinhronizovano na obje noge, protiv stresa, nervoze i razdražljivosti, kod glavobolja i poremećaja sna.

Uvečer, u suprotnom smjeru kazaljka na satu, naizmjenično na svakoj nozi, za povećanje metabolizma i smanjenje tjelesne težine.

Leave a Reply