TIKVICE ĆE RASTI KAO IZ VODE, TRIK KOJI MORATE ZNATI:Samo Ovo Uradite I Plodova Će Biti Kao U Priči!

Uncategorized

Tikvice su biljka koja se veoma jednostavno gaji, bilo da ste iskusni baštovan ili početnik

Ukoliko nemate baštu ili dvorište, obradovaće vas činjenice da tikvice mogu da se sade u kante ili saksije i da imate prinos kao iz povrtnjaka.

Donosimo vam 6 savjeta za uzgoj tikvica na terasi:

  1. Odaberite pravu sortu. Preporučuje se gajenje mini tikvica koje se mogu brati odmah i koristiti za ishranu. Ukoliko ste vrstan gurman, cjenit ćete i cvijet tikvice u kulinarstvu.
  2. Odaberite pravu posudu. Tikvice mogu da se sade u saksije jer imaju relativno plitak korijen. Stoga će poslužiti saksija dubine 30 cm. Međutim, tikvica zahtjeva hranljivo zemljište, pa ako ste u mogućnosti da im obezbjedite veće saskije sa slojevitom zemljom – uradite to. Koristite keramičke ili drvene saksije koje ćete redovno zalivati, jer tikvice vole vodu.
  3. Zemlja – kompost. Tikvice moraju imati zemlju koja zadržava vlagu. Najbolje bi bilo da napravite samo sastav zemlje za tikvice koja će imati oko: 1/3 ilovače, 1/3 domaćeg komposta i 1/3 lišća. Takva zemlja će imati dovoljno minerala, ali će i zadržavati vlagu neophodnu za uspešan rast tikvica.
  4. Tikvice vole sunce. Zato saksiju stavite na neko izuzetno sunčano mesto. Ako je moguće obezbedite im najmanje 6 sati sunca dnevno. To ne bi trebao biti problem s obzirom da se saksije mogu premještati po balkonu.
  5. Obavezno im napravite konstrukciju po kojoj mogu da se “penju” . To može biti i ograda na terasi.
  6. Zalivajte ih redovno. Kao što smo već rekli, tikvice vole vodu ali ne vole da žive u bari. Vodite računa da ne pretjerate prilikom zalivanja.

Izvor: Stil.kurir.rs

Leave a Reply