SUTRA POČINJE ŠKOLA, A EVO KAKO ĆE IZGLEDATI NOVA ŠKOLSKA GODINA: Svaki Dan Će Započeti Ovako

Novosti

Osnovci i srednjoškolci sutra će u školske klupe. Epidemija virusa korona nametnula je nova pravila ponašanja u školama. Među roditeljima vlada strah – brine ih da se djeca ne zaraze, ali i kako da se naviknu na nova pravila u školi. Prosvjetni radnici svjesni novih izazova, poručuju da će dati svoj maksimum.

Umjesto u svježe okrečene, đaci se vraćaju u dezinfikovane učionice. Učenici će svaki dan počinjati s mjerenjem temperature. Prije ulaska u školu, dezinfekcija ruku i obuće. Do učionice sa maskama na licu. U učionoci maksimalno 15 učenika. Sjediće sami, bez druga u klupi.

”Učiteljica će poprskati ruke svakom djetetu, tek nakon sjedanja u klupu, moći će da skinu maksu. Prva smjena će počinjati u 07:30 a završava u 09:55. Onda imamo pauzu od pola časa kada će se izvršiti dezinfekcija svega što je dodirivano rukom”, kaže za BN TV direktor OŠ ”Sveti Sava” Banjaluka Miroslav Popržen.

I tako nakon svake grupe.

Umjesto uobičajenih 45, časovi će trajati 20 ili 30 minuta u zavisnosti od broja đaka u školama. Učitelje ne čeka ni malo lak posao.

”Trebamo sada biti vješti da izvučemo maksimum od 20 minuta. Nakon prve grupe treba sve opet isto ponoviti drugoj grupu. To je malo veći angažman, ali mislimd aćemo odoljeti tim izazovima i da ćemo se uklopiti”, kaže učiteljica Marijana Mihajlović.

Saša Babić otac je jednog prvačića. Situacija sa kojom se ove godine susreću roditelji, ali i đaci, posebno oni manjeg uzrasta je kaže komplikovana i djetetu teško objašnjiva.

”Mislim da nema potrebe za tim. Svjedoci smo da su igrališta puna djece, idu i na treninge, ako to prolazi bez maski, onda ne vidim razlog da se to u školama praktikuje”, kaže Saša Babić, otac đaka prvaka.

Između đaka neophodna je distanca od dva metra. Ne samo tokom časa, već i za vrijeme odmora, ali i ispred škole. Učitelji vjeruju da će to uspjeti objasniti djeci.

”Mi smo napravili tačke i linije gdje će koje djete stati i tu ćemo biti prisutni”, rekla je učiteljica Branka Lovrić – Bosić.

”Pozivam sve da poštuju sve mjere, nadam se da virus neće doći u škole’”, kaže predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

Đaci će na klupama imati letak sa preporukama Instituta za javno zdravstvo. Između ostalog preporučuje se da djeca donose svoju užinu i da ne djele je sa drugima, a nema više ni dijeljenja školskog pribora.

I to nije sve.

Za vrijeme odmora ostati u učionici. U školskom dvorištu nema zadržavanja učenika, ni roditelja. Prostorije je potrebno provjetravati na svakom odmoru, ali ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvorene prozore tokom nastave.

U školama kažu da će prvi školski dan biti posvećen upravo novim pravilima, odnosno razgovoru sa djecom, posebno sa osnovcima. Institut za javno zdravstvo RS preporučio je da đaci, kao i nastavnici koji imaju simptome zaraznih bolesti ili kod kojih odstoji sumnja na “kovid 19” ne dolaze u školu.

Leave a Reply