STIGLE NAJBOLJE VIJESTI, RIJEČ JE O KORONA VIRUSU: Cijeli Svijet Je Ovo Čekao!

Zdravlje

Naučnici polažu velike nade u vakcinu protiv korone koju razvija tim sa Oksfordskog univerziteta.

Potencijalna vakcina protiv virusa korona koju razvija Univerzitet Oksford proglašena je za favorita u toj trci i objavljeni su prvi rezultati njenog ispitivanja.

Prve dvije faze su pokazale ohrabrujuće rezultate. Otkriveno je da je vakcina bezbjedna, da uzrokuje nekoliko nuspojava i da pruža snažan imuni odgovor na virus.

Profesor Sara Gilbert, koautor danas objavljene studije, rekla je da je i dalje dugačak put do proglašenja pronalaska vakcine, ali da prvi rezultati djeluju ohrabrujuće.

“Dok sprovodimo treću fazu ispitivanja vakcine, moramo da učimo više o virusu. Na primjer, još ne znamo koliko snažan odgovor imuniteta moramo da proizvedemo da bismo stvorili efektnu zaštitu od korona virusa. Ako je naša vakcian efikasna, onda je to ohrabrujuća vijest da bi ovakav tip vakcine mogao da bude masovno proizveden”.

“Uspješna vakcina protiv kovida može da bude korišćena da spreči infekciju, bolest i smrt čitave populacije, a prioritetno će biti vakcinisani oni koji su visokorizični – zdravstveni radnici i stariji stanovnici”.

U probnoj fazi testiranja vakcine ispitano je 1.077 osoba starosti od 18 do 55 godina i nisu prethodno imali kovid-19. Tačno 113 učesnika je testirano tako što je uzelo paracetamol prije i 24 časa poslije vakcinisanja, da bi sprečili reakcije na samu vakcinu.

Rezultati su pokazali da je vakcina bezbijedna i da nema ozbiljnih nuspojava.

Najčešće reakcije su bile umor i glavobolja, a neki učesnici ispitavanja su osjetili bol na mjestu na kojem su primili vakcinu, kao i groznicu i visoku temperaturu. Srećom, paracetamol je otklonio te nuspojave.

Testiranjem je utvrđeno da je efekat vakcine bio najjači 28. dana poslije vakcinisanja i ostao je visok sve do mjerenja tokom 56. dana od testiranja.

loading…
Prva faza testiranja počela je na Oksfordu u aprilu i uključila je 1.000 ispitanika. U drugu i treću fazu uključeno je više od 10.000 volontera, uključujući i osobe starije od 70 godina, ali i djecu uzrasta od 5 do 12 godina.

(Pink.rs)

Leave a Reply