ŠTA AKO SE ZARAZITE KORONOM NA MORU? EVO ŠTA MORATE UČINITI: Objasnili Su Cijelu Proceduru, DOBRO JE ZNATI

Uncategorized

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju opisao je proceduru koja će se primjenjivati ako se neki strani turist u Hrvatskoj zarazi koronavirusom.

Kao i u slučaju zaraze hrvatskih građana, takva osoba bit će upućena u 14-dnevnu samoizolaciju. Dok Hrvati taj period mogu provesti kod kuće, situacija se komplicira za strance koji ljetuju u unajmljenim apartmanima.

„Vlasnik apartmana gosta koji je u samoizolaciji ne smije izbaciti iz apartmana. Štoviše mora se brinuti o njemu i o njegovoj obitelji, ako je s njom na ljetovanju. Svi oni moraju biti u samoizolaciji i vlasnik apartmana im mora svaki dan donositi hranu i higijenske potrepštine, koje će ostavljati ispred vrata apartmana“, pojasnio je liječnik. To bi domaćinu moglo stvoriti probleme u slučajevima kada je trajanje samoizolacije duže od roka na koji je zaraženi gost unajmio apartman. No, čak i u slučaju da vlasnik apartmana već ima predbilježenog drugog gosta, zaraženog stranca ne smije izbaciti.

Turisti koji su u Hrvatsku doputovali vlastitim autom na isti se način mogu vratiti kući, dodao je Rađa, napomenuvši kako bi ipak bilo bolje da Covid-19 pacijenti ne voze, posebno ako imaju temperaturu. Ako će se neki zaraženi turist baš pod svaku cijenu htjeti odvesti iz Hrvatske, zemlju će morati napustiti bez zadržavanja putem.

„Morao bi rezervoar goriva napuniti, recimo u Splitu i bez stajanja voziti do izlaza iz RH, odnosno, ako mora nadoliti gorivo, mogao bi stati na nekoj benzinskoj crpki na autoputu, izbjegavajući kontakte. Na kraju krajeva, najelegantnije bi bilo da takvoga gosta, zaraženog koronavirusom iz Hrvatske isprati policijska pratnja, no to iziskuje velike resurse i ogroman trošak“, objašnjava dr. Rađa za Slobodnu Dalmaciju.

Leave a Reply