PRSKAJTE GA SAMO OVOM VODOM I FIKUS ĆE VAM RASTI KAO LUD: Komšiluk će vam zavidjeti, PRELIJEPO BUJNO CVIJEĆE

Cvijeće

Fikus ili gumijevac je omiljeno kućno bilje i pripada porodici murve (Moraceae), biljka je koju karakteriziraju mnoge vrste različitog rasta i lišća. Na primjer, ficus elastica ima velike listove oblika kvrgave elipse i šiljaste crvene pupoljke lišća koji izgledaju vrlo ukrasno, dok ficus benjamina ima puno malih listova i vrlo podsjeća na stablo.

Razmnožavanje i obrezivanje ficusa

Većina ficusa će dobro podnijeti obrezivanje, a to možete učiniti ako želite ograničiti njegov rast. Možete koristiti ove gornje reznice za razmnožavanje tako da ih stavite u zemlju nakon što ih obradite prahom za korijenje ili ih stavite u vodu, a kada se korijen presadi u zemlju. Nakon obrezivanja biljke, pažljivo je zalijevajte i gnojite tek nakon mjesec dana.

Ficus često gubi lišće nakon kupnje. To je zbog šoka preseljenja i ficus_benjaminos im omogućuje redovito zalijevanje i puno svjetla i vlage tijekom prilagodbe na novo stanište. Svakih 14 dana, a češće i tijekom ljeta, biljku prskajte ili peru mlakom vodom. Ako perite lišće, možete otopiti malo deterdženta u vodi, a zatim isperite lišće čistom vodom. Lišće lisnatog ficusa općenito se pere, jer se listovi sitnog lišća ficusa mogu oštetiti i to može dovesti do sušenja. Prskanje čuva biljku čistom od prašine i što je još važnije, na taj način sprečava da uši i grinje crvene pauke napadnu biljku. Ficus ne podnosi propuh ili nagle promjene temperature ili migracije, stoga budite oprezni gdje ga držite prilikom prozračivanja prostorije. Poželjno je štap zalijepiti za biljku s kojom ćete ga vezati tako da ima oslonac dok je stabljika još mlada. Tijekom starenja najstariji listovi obično otpadaju, ali ako se to dogodi mladoj biljci, vjerojatno ćete je previše zalijevati. Ako padajuće lišće ima smeđe mrlje, to znači da je soba u kojoj se nalazi ficus previše hladna.

Zalijevanje, prskanje, voda i vlaga u Ficusu

Ficus je vrlo osjetljiv na prekomjernu vlagu u tlu, kao i na nepravilno zalijevanje, pa u takvim slučajevima lišće požuti i opada. Stoga treba voditi računa da se osigura dobra odvodnja, tj. Odvod vode iz cvjetnog lonca. Pazite da je tlo uvijek umjereno vlažno i da se nikad potpuno ne osuši. Zalijevajte ga jednom tjedno zimi, a ljeti dva puta tjedno. Ficus ne voli da voda ostane u ladici, pa nakon zalijevanja uklonite višak vode iz ladice. Ljeti ga hranite dva puta mjesečno.

Presađivanje ficusa

Ficus, kad je mlad, treba presađivati ​​jednom godišnje, dok se starije biljke mogu presađivati ​​svake dvije do tri godine. Dodajte pijesak, malo ilovače i treseta u tla za bogaćenje humusom. Ficus benjamina s godinama razvija zračne korijene koje se ne bi trebalo rezati. Mlade biljke se presađuju u malo veće cvjetne posude, a kad su biljke stare i teško je presaditi, uklonite vrh tla i zamijenite ga svježim. Ako su razvijeni gornji listovi ficusa manji od donjih, to znači da biljka gladuje, tj. Da joj treba hitna presađivanje.

Leave a Reply