OVO JE PRVA STVAR KOJU TREBATE URADITI AKO SUMNJATE NA KORONU, NIJE TESTIRANJE! Objavljene Nove Informacije

Zdravlje

Verica Jovanović izjavila je danas da se testiranje na virus korona obavlja kada se jave simptomi bolesti.

– Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida-19, onda je testiranje ključno – rekla je Jovanović za RTS.

Ističe da je ključan pregled, a ne test i dodala da ne treba raditi test onda ako smo nekada i negdje sporadično bili u kontaktu sa osobom koja je zaražena, jer to, kaže, stvara zabunu i bespotrebno opterećenje.

– Rezultate treba obezbijediti kod osoba kojima je to neophodno kako bi se nastavilo lječenje. U svakom slučaju, ukoliko imate simptome javite se kovid ambulanti. Ključno je javiti se na pregled, a ne obaviti test – objašnjava Jovanović.

Kaže da se nalazimo u fazi kada imamo široku transmisiju kovida-19 u lokalnoj zajednici, te da se u 99 odsto slučajeva može očekivati da se radi o kovidu-19.

Govoreći o mjerama Kriznog štaba, Jovanović navodi da rezultat primjena preventivnih mjera možemo ocekivati kroz dvije do tri nedelje i da je na teritoriji različitih gradova i okruga različita situacija.

– Na teritoji Vojvodine i Novog Sada dolazi do porasta broja oboljelih. Kada je u pitanju Užice i Zlatiborski okrug u svim opštinama pratimo porast broja sumnji, istovremeno dijagnostikovanih slučajeva. Negdje imamo mirnu epidemiološku situaciju, međutim pozornost je veoma značajna i nijedan rezultat ne može primjenom ovakvih mjera da se očekuje bez dvije nedelje od ovog momenta – ocenjuje Jovanović.

Dodaje, da ipak ohrabruje podatak da se svakog dana smanjuje broj pacijenata koji se javljaju kovid ambulantama.

loading…
Novi.ba/Srbijadanas

Leave a Reply