OVE Bolesti Smo Se Plašili SVI, A Već Je Stigla U SRBIJU: IMA Dece U TEŠKOM Stanju – EVO Kako Da Na Vreme Prepoznate Simptome I Spasite Svoje DETE!

Zdravlje

Interesantno je to da smo o ovome već imali prilike čuti prije nekoliko mjeseci kada je dr Nestorović pričao o tome i kada je apelovao već tada na ljude da ne smiju zanemarivati simptome ovog sindroma. Čini se kako je on ipak bio zapostavljen neko vrijeme zbog trenutne pandemije korona virusa, pa su mnogi zaboravili da postoje i druge bolesti koje mogu biti uzrok simptoma.

Naime, svi smo već iscrpljeni svime što se dešava oko korona virusa, a već nas je dočekala nova nevolja, i to ona najgora koja nam napada one najmlađe i najdraže. Kawasaki sindrom postoji već godinama, ali je sada sve češći i na ovim prostorima što je prilično zabrinjavajuće. Dr Senka Dinarević je tako objasnila kako većina djece nema ili ima blage simptome korona virusa, pa je kod njih teško uočiti virus na vrijeme, ali ono što zabrinjava jeste pojava značajnih inflamatornih infekcija, što dovodi do Kawasaki sindroma. Mora se na vrijeme odgovoriti na simptome poput otoka nogu i ruku, zadebljanje limfnih čvorova, respiratorne infekcije, pa čak i konjuktivitis.

Naime, djeca koja pate od ovog sindroma mogu se izliječiti ali samo ako se sindrom nalazi u ranijoj fazi i da se odmah tretira, inače može dovesti do brojnih komplikacija. Ono što je pozitivno kod ovog sindroma jeste da nije zarazan, tako da ne prelazi sa djeteta na dijete, čak i ako su bili u bliskom kontaktu. Ovu bolest 1967. godine je otkrio japanski doktor Tomisaku Kawasaki, a prilično je rijetka bolest, iako se sada već pojavilo nekoliko slučajeva u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Leave a Reply