OVA GRUPA LJUDI JE SADA NAJUGROŽENIJA, SRPSKI DOKTOR UPOZORIO: Odmah Provjerite Jeste Li Među Njima, EVO ŠTA TREBATE URADITI!

Zdravlje

Teška klinička slika moguća je i kod mladih i, prema statistikama, oni su trenutno i najugroženiji, kaže kardiohirurg dr Miljko Ristić. Dodaje da je mogućnost oboljevanja od raznih bolesti ista za različite populacije, dok sa koronavirusom to nije slučaj.

Koronavirus se pokazao kao izrazito lukav, a mi smo otkrili da o njemu ne znamo mnoge stvari, izjavio je za Pink kardiohirurg Miljko Ristić.

Mislili smo da će virus teže preživeti na visokim temperaturama, što očigledno nije slučaj. Oni koji su preležali koronavirus lako se zaražavaju po drugi put, i to samo par meseci nakon prve infekcije, a rizik od oboljevanja isti je i za mlađe, i za starije – kaže Ristić.
Dodaje da „bode oči“ to što je teška klinička slika moguća i kod mladih, te da statistički podaci pokazuju da su upravo oni trenutno najviše ugroženi. Ističe da je mogućnost oboljevanja od raznih bolesti ista za različite populacije, pa se tako maligna oboljenja sreću i kod mladih, i kod starih ljudi, ali da mladi u borbi sa ovim bolestima duže izdrže. To nije slučaj sa koronavirusom.

U privatnim razgovorima, stručnjaci pulmologije su mi ukazali da je virus izgleda mutirao i da je mnogo patogeniji i maligniji nego što je bio na početku epidemije. Istinitost ove tvrdnje će pokazati vreme – kaže dr Ristić.
Prema podacima Kriznog štaba, mladi do 50 godina su populacija koja trenutno najviše obolijeva i čine čak 60 odsto od ukupnog broja novozaraženih.

Nemamo grupu sa istim brojem starijih koji obolevaju da bismo mogli da kažemo da mladi obolevaju težom kliničkom slikom, a stariji povoljnijom. I za ovo treba da prođe vrijeme, uz pomoć kojeg će ova iskustva dobiti svoje medicinsko potkrepljenje – navodi doktor.

Leave a Reply