OTKRILI SU NOVI DETALJ! SUMNJA SE NA UBISTVO: Cijela Srbija Na Nogama, EVO ŠTA SE DESILO

Uncategorized

Violeta Skorobać Ašanin (50), doktorka plastične hirurgije koja je 14. juna nađena mrtva u svom stanu, verovatno nije digla ruku na sebe, smatraju poznati srpski kriminolozi i stručnjaci. Oni navode da su takva samoubistva rijetka i da je veoma čudno što se doktorka ubila nožem, a ne na primjer žiletom.

  • Meni skoro da nisu poznati takvi slučajevi u sudskoj praksi. Ali ako obducenti kažu da je to ipak teorijski moguće, onda to mora da se sve dobro proveri. Ako razgovaramo o vjerovatnoći, vrlo je verovatno da se radi o ubistvu, a malo verovatno da je reč o samoubistvu. Zato što je vrlo malo vjerovatno da osoba sebi zada dva uboda nožem. Meni to liči na slučaj ubistva, ali se mora isključiti slučaj samoubistva. U praksi nisam imao takvo iskustvo, da osoba dva puta puca u sebe ili se ubode u srce dva puta. Nije jednostavno udarcem nožem dopreti do svog srca. Mora da postoji snaga – kaže za „Alo!“ Dobrivoje Radovanović, profesor kriminologije i nekadašnji dugogodišnji direktor Instituta za sociološko-kriminološka istraživanja.

Dobrivoje Radovanović kaže je pjevačica ubijena iz ljubomore

On napominje i da ova situacija podsjeća na slučaj ubijene novinarke Dade Vujasinović, za koju je vještačenjem utvrđeno da se ubila sa dva hica iz puške.

Poznati psihijatar i sudski vejštak Jovan Marić takođe sumnja u verziju po kojoj se radi o samoubistvu doktorke.

  • Znam doktorku Violetu. Polagala je kod mene ispit i operisala je neke meni vrlo bliske osobe. Takođe smo išli na neke kongrese. U sudskoj praksi nije bilo takvih slučajeva samoubistva. Mogla je ona teoretski to da uradi, ali to se vrlo retko dešava. Nož je za nju imao sasvim drugo značenje u odnosu na druge ljude zato što je ona svaki dan kao hirurg obavljala operacije. Možda je sebi dala neku anesteziju, lokalno, da prvi ubod prođe. Ali njeno samoubistvo je veoma čudno. Zbog čega se, na primjer, nije ubila žiletom? – pita se profesor Marić.

On ističe da vještaci sudske medicine tačno mogu da utvrde o čemu se radi.

  • Na osnovu sječiva i rane, jasno mogu da se utvrde pokreti i ustanovi da li je to učinila sama ili je to uradilo neko drugo lice. Zbog priča da je patila od depresije moraju se detaljno ispitati članovi porodice, prijatelji, kolege, poznanici… Nerijetko članovi porodice imaju osjećanje krivice da su preduzeli sve, ali ipak nedovoljno. Članovi porodice su možda uočili neke promjene, neku promjenu ponašanja kod nje, ali to nisu ozbiljno shvatili. Ako je nekom pričala: „Težak je život, mučim se, baš mi se ne živi“, sve su to rečenice koje mi u psihijatriji zovemo „apel fenomen“. Na taj način pacijent na neki način signalizira da je u teškom psihičkom stanju – naglašava iskusni psihijatar.

On ima samo riječi hvale za doktorku Violetu.

  • Bila je divna osoba, odmerena. Uvijek je razgovarala sa pacijentima. Pitala bi ih zašto žele estetsku operaciju, šta su motivi. Nije razmišljala u stilu „šta me briga, platiće mi, zaradiću“. Nikad nije pristajala na neke čudne zahteve. Posljednjih pet-šest godina nisam bio u kontaktu sa njom, ali me je sve ovo zateklo – kaže profesor Marić.

(alo.rs)

Leave a Reply