OLUJA TUTNJI DRŽAVOM, PADA GRAD, ULICE POPLAVLJENE: Pojavile Se I Pijavice I Munje, ODJEDNOM SE SVE ZACRNILO

Uncategorized

Kako je najavljivano proteklih dana, u Hrvatsku je danas stigla jaka promjena vremena.

Dijelove Hrvatske već su zahvatile obilne kiše i pljuskovi s jakim naletima vjetra. Nevrijeme je prvo zahvatilo dio sjevernog Jadrana, pa Gorski kotar i Liku, odakle se širi na unutrašnjost i istok zemlje.

U Starigradu je bilo i tuče, a jaki pljuskovi zabilježeni su i u Istri te dijelovima Dalmacije.

Grmljavinsko nevrijeme u Dubrovniku i na Viru, pijavica kod Cresa

Poslijepodne je područje grada Dubrovnika i okolicu zahvatilo grmljavinsko nevrijeme. Grmljavina je parala nebo gotovo dva sata, a kiša je padala sat vremena pa su se niz ulice podno Srđa slijevali i potoci, javlja HRT.

Zadarsko područje, posebice otok Vir, zahvatilo je nevrijeme u utorak oko 15 sati. Nakon olujnog vjetra koji je nosio luftmadrace i ručnike neopreznih turista počeo je obilan pljusak praćen jakim sjeverozapadnjakom te grmljavinom. Nevrijeme je potrajalo oko pola sata.

HRT javlja da je kod Cresa snimljena pijavica.

Požeštinu pogodilo jako nevrijeme

Obilna kiša spustila se oko 14 sad nad Požeštinom te je prema prvim informacijama palo između 20 i 40 litara kiše po metru četvornom. Uz kišu je padao i led, a zbog velike količine oborina poplavljene su pojedine gradske ulice te i ovaj puta, Vidovci, javlja Pozega.eu.

Prema informacijama iz Javne vatrogasne postrojbe grada Požege na terenu su tri ekipe koje su po dojavama građana izašle na teren i ispumpavaju vodu.

94209afd-f09c-4941-a5e5-87b483954871

foto:Index.hr

Što nas čeka danas?

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo i još nestabilnije nego u ponedjeljak, mjestimice uz pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije nevrijeme, uz mogućnost obilnije kiše, tuče i jakog vjetra. Pritom će i dnevna temperatura biti niža, a zapuhat će sjeverozapadnjak. Najniža temperatura pak oko 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još češća kiša i grmljavina, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova, te osvježenje. No, bit će i barem kraćih sunčanih razdoblja. Puhat će slab do umjeren sjeverni vjetar, a najviša temperatura bit će između 23 i 26 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će osobito u prvom dijelu utorka također biti čestih pljuskova s grmljavinom, na moru i u obliku jakih nevera. Sunčana razdoblja bit će češća u poslijepodne. Puhat će uglavnom slabo jugo u okretanju na sjeverozapadni vjetar i buru.

U Dalmaciji djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti izraženiji, osobito na sjeveru Dalmacije. Nakon juga, zapuhat će umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, kratkotrajno i bura, uz ponegdje umjereno valovito more. Najviša dnevna temperatura bit će od 28 do 31 °C.

Nestabilno i promjenjivo bit će i na jugu Hrvatske – gdje će također biti mjestimičnih pljuskova s grmljavinom, vjerojatno i poneke nevere. Puhat će umjereno jugo, uz malo i umjereno valovito more, a poslijepodne sjeverozapadni vjetar uz najvišu temperaturu oko 30 °C.”

U srijedu još nestabilno pa do nedjelje sunčano i većinom vruće

“U srijedu u unutrašnjosti već sunčanije, ali još ne sasvim stabilno – ponegdje malo kiše ili pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne na sjeverozapadu. Zatim sunčano vrijeme uz porast dnevne temperature, u petak vruće. Vjetar slab, u Slavoniji do umjeren sjeverozapadni. Jutra će biti svježija mjestimice s maglom, pogotovo u četvrtak.

I na Jadranu će u idućim danima ponovno biti sunčano i danju toplije, odnosno vruće. U srijedu uz razvoj oblaka još je moguć poneki pljusak s grmljavinom, ponajprije u Istri i južnom Jadranu. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, ujutro i bura”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Izvor:Index.hr

Leave a Reply