OGLASILI SE SRPSKI EPIDEMIOLOZI, POČEO DRUGI TALAS PANDEMIJE: Ovo Su Najnovije Vijesti

Uncategorized

Poslije četiri meseca borbe sa koronom, naši stručnjači sve češće ponavaljuju da o koroni zapravo ne znaju ništa.

Od virusa Covid-19 u svijetu je oboljelo 10 miliona stanovnika, izliječeno je 5,2 miliona, dok je umrlo skoro pola miliona ljudi. Iako u o korona virusu nismo znali dovoljno, naslušali smo se izjava svjetskih i domaćih lekara da smo virus upoznali i da sada znamo kako sa njim. Izgleda da to više ne važi.

Epidemiolog prof.dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za sprečavanje epidemije Covid-19, izjavio je da svaka epidemija ima svoj put, da je moguće zaustaviti je, ali da se sa virusom Covid-19 ne može porediti nijedna epidemija.

Ono što znamo je da oko 80 odsto onih koji se razbole prolaze ili bez simptoma ili sa lakšom kliničkom slikom, problem nam je onih 20 odsto, a to su stariji, onkološki pacijenti, dijabetičati, dakle svi oni koji imaju slab imunitet, odnosno neku hroničnu bolest – izjavio je dr Tiodorović.
Da je novi virus zaista nepoznanica potvrđuje i epidemiolog dr Predrag Kon, koji je nedavno izjavio, komentarišući trenutni skok zaraženih, da nema dileme da se korona virus vraća, i da nam je virus pokazao da o njemu ne znamo ništa.

predrag

Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, ovdje ne važi. On je i u ovim mesecima i te kako aktivan i sposoban da se prenosi – rekao je dr Кon.
Šta se na kraju ispostavilo da ne znamo?

Za kraj juna ovo nismo očekivali

Ranije prognoze naših stručnjaka kretale su se od toga da ćemo krajem aprila imati pik oko Vaskrsa, a da ćemo nakon toga bilježiti sve manji broj zaraženih, da će se to osjetiti u maju, dok je za jun predviđeno da će negde od sredine biti samo sporadičnih slučajeva.

Definitivno je došlo do opuštanja i tu nema dileme i to se oslikava kroz statistiku. Zaboravili smo se u tom smislu da ne držimo distancu, zaboravlja se često pranje ruku. Utakmice su veliki rizik jer se ne drži distanca, dok se sa slavljima nastavlja, žurke se organizuju, došlo je do sveopšteg opuštanja. Zabrane jesu ukinute, ali mere zaštite ostale su na snazi – objasnio je dr Tiodorović razloge zašto i korona ponov hara Srbijom u trenutku kada je trebalo da imamo 0 zaraženih.
Ljetnje temeprature nisu “otopile” virus

Kada se govorilo o virusu, akcenat je stavljen između ostalog na to da njemu ne odgovara toplo vrijeme. To jeste tačno, ali virus ne lebdi oko nas već opstaje u organizmu. On će se širiti i prenositi sve dok mu mi to budemo dozvoljavali, što znači, virus opstaje samo u ljudskom organizmu.

Stručnjaci su se nadali da ćemo još u maju uspjeti da se izborimo sa koronavirusom, zbog ultravioletnih zraka kada UV indeks bude preko 3. Što se temepratura tiče virusu odgovaraju niske temperature, od 3 do 6, 7 stepeni, a ne odgovara mu ona ispord nule, kao i viša od 23 stepena.

Međutim, sada je ljeto, toplo je, a mi iz dana u dan bilježimo sve više zaraženih.

Drugi pik prvog talasa

Dok se uveliko priča da je navodno negdje krenuo drugi talas, mi još uvijek nismo završili sa prvim. Da li ćemo i kada to ne znamo, s obzirom da se kovid bolnice otvaraju ponovo. Među novozaraženima uglavnom su mladi ljudi, što opet na neki način ukazuje da su oni u najvećoj cirkulaciji.

Zamenica direktora Instituta “Batut” prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u Evropi i Srbiji na dijelu drugi pik prvog talasa epidemije koronavirusa. Ona je izjavila da je epidemiološka situacija u Srbiji prilično stabilna, osim pojedinih gradova poput Beograda, Novog Pazara i Vranja, koji su žarišta. Od te njene izvajve, na žalost, stvorila su se i mnoga žarišta – Kragujevac, Pirot, Užice…

Proslave nakon Bajrama su doprinele inicijalnom porastu obolelih. Tamo je za vrijeme praznika bila povećana koncentracija građana koji su došli da proslave praznike sa porodicama, izjavila je Kisić i dodala da sada postoji velika vjerovatnoća, za razliku od zime, da smo zaraženi a da to ne znamo.
Mi ne možemo da znamo kako će virus da odreaguje u svakom organizmu. Zato svi treba da se pazimo maksimalno i da ne igramo po principu – neće mene. Ovaj virus se pokazao dosta nepredvidivo, dodala je Kisić Tepavčević.
Novi.ba/Alo.rs

Leave a Reply