OGLASILA SE MAJKA DJEČAKA KOJEM SU UKRALI KUPINE: Evo Šta Je Rekao DAN POSLIJE KAD SE PROBUDIO, SRCE DA PUKNE!

Novosti

Malom Zuhdiji Aliću (12) nije još svejedno što su mu zasada nepoznati muškarci prošle subote ukrali kupine koje je prodavao, ali ni ne pomišlja da odustane.

“Prvo što me sin jutros pitao bilo je: “Mama, hoćemo li u kupine?”. Neumoran je, zna koliko nam znači svaki dinar. Niko ga ne tjera, on jednostavno voli da pomaže porodici”, rekla je Senada Alić (42) iz mesta Brlošci u BiH, piše “24 sata hr”.

Mama je dodala: “Isplakao se, obrisao suze i ide dalje. Moj junak!”.

Senada je inače nezaposlena majka četvoro djece, od kojih najmlađa ćerka ima sedam godina, a najstariji sin 18.

Ni tata Fikret (43) Zuhdije Alića ne radi, a novac nabavljaju prodajom voća i povrća koje beru u šumi koja im okružuje kuću. Zule je, kako je rekla njegova mama, prije tri godine počeo da prodaje kupine, uz starijeg brata.

“Vidjela sam mu lice i odmah shvatila da je promenjeno, da mu se nešto loše dogodilo. Kada mi je ispričao da su mu ukrali kupine, zagrlila sam ga i rekla: ‘Nemoj da brineš, važno je da tebi ništa nisu napravili. Pusti sada te kupine, nabraćemo nove”. Vjerujte mi, dala bih tim ljudima sve kupine koje imamo i koje smo ikada nabrali samo da mi dijete nisu taj dan tako uplašili. Jako ga je to pogodilo, a i mene je potreslo”, istakla je mama pa ispričala:

“Jednom je tako na toj istoj cesti prošle godine prodavao pečurke i takođe su mu prolaznici oteli robu. Međutim, tada je njegov stariji brat bio u blizini, pa se nije toliko uplašio. Zaista, kome god treba neka dođe kod mene i samo neka mi kaže koliko i šta želi. Dvije kante, deset, svejedno mi je. Samo neka mi sina ne diraju”, izjavila je za “24 sata hr”.

Malenom Zuhdiji su kupine ukrala dva muškarca koji su tog dana prolazili kombijem pored mjesta gdje radi maleni Zule i to nakon što su od njega tražili da im upakuje voće. Selmir Šljivić naišao je nekoliko minuta kasnije, video šta se desilo i priču o dečaku heroju podelio na društvenim mrežama i od tada region ne prestaje da govori o Zuhdiji.

Mama Senada je napomenula da u nejnoj porodici vlada sloga, a da je Zuhdija najviše vezan za nju kao i da je mnogo propatio zbog njene bolesti.

“Patila sam od strašnih vrtoglavica kojima ljekari još utvrdili točan uzrok. Imam i bolesne bubrege i problema sa pritiskom. Dve godine skoro nisam mogla da ustanem iz kreveta. Sva su mi djeca pomagala, ali Zuhdija je moju bolest najteže podneo. Samo me obilazio i zapitkivao svaki čas: “Mama, treba li ti ovo, treba li ti ono?”. Kad ja nisam mogla da jedem, ni on ne bi pojeo ijedan zalogaj. Sada mi je bolje, pa je i on malo živnuo”.

Porodica živi o dječjeg dodatka od 600 kuna, a svakodnevno dolazi u berbu voća koje zatim prodaje.

“Ode malo da prodaje pa dođe kući, jede, odmori se, gleda TV pa se onda opet vrati na ulicu”, dodala je senada ponosna na vrednog sina: “Uvijek kažem svojoj djeci: “Sutra mene ili vašeg tate neće biti, pa bolje da znate nešto da radite kako biste mogli da brinete o sebi. Bolje i tako nego da postanu lopovi. Bitno mi je da su časni ljudi, a o tome mogu posvedočiti svi koji nas znaju. Nikad ni od koga ništa nismo tražili niti pozajmljivali. Snalazimo se za sve sami i mislim da živimo sasvim dobro. A pod dobrim mislim na to da su nam djeca dobro. Da im se niko ne ruga u školi”.

Ali je bilo ranije zadirikivanja u školi jer njena djeca nisu imala nove knjige kao ostala i nisu jela hamburger već kiflu što su ona i suprug veoma teško podnijeli. Međutim, ne odustaju, bore se, uzdaju se u vjeru i djeci pružaju primer skladnog braka i ljubavi koja traje 20 godina.

A mama je naglasila da Zuhdija želi da bude kuvar ili direktor banke. Njoj je najvažnije da bude pošten čovjek. Napomenula je i da ima pramen kose u obliku srca što je, vjeruje, znak njegove dobrote.

“Ima veliko i predivno srce, pa mu se taj oblik ocrtava i na glavi”, poručila je pa dodala: “I sama sam se iznenadila kad sam videla sinovljevu sliku na internetu. A onda su počeli da pristižu pozivi iz naše i svih susednih država. Želim da se zahvalim svim dobrim ljudima koji su ovako stali uz mog Zuhdiju i želim im sve najbolje. A ne želim ništa loše ni ovima koji su mu odnijeli kupine. Ako još koji put prođu onuda, neka slobodno stanu i zamole nas da im damo voća i mi ćemo im dati besplatno”.

(Zena.blic.rs)

Leave a Reply