Od Piramide Do Izbeljivača: Svi OPASNI LAŽNI LEKOVI Protiv Korone O Kojima Se Piše!

Uncategorized

Navodna prevencija od raznih bolesti, između ostalog i od kovida-19, nije jedina neutemeljena i netačna informacija koja može uznemiriti građane i izazvati zabunu.

Sa pandemijom korona virusa od marta meseca na društvenim mrežama pojavljivale su se magična rešenja za korona virus koja mogu biti opasna po život i ugroziti zdravlje ljudi.

Prema statistici Globalne mreže fektčekera (IFCN), do sada je objavljeno 398 netačnih i lažnih vesti o virusu. Pored teorija zavere o virusu i maskama, na listi se nalaze i lažne informacije o lečenju, tretiranju i prevenciji od korona virusa.

Izbeljivač, vitamin C i sapun
Vitamin c
Na Tviteru se krajem januara pojavila informacija da se ispijanjem hlor dioksida (ili izbeljivača) može izlečiti korona virus. Pored posledica koje mogu biti opasne po zdravlje čoveka, ovo je samo jedna u nizu bizarnih vesti koje su objavljene.

IFCN je reagovao povodom objave o izbeljivaču i naveo opasne zdravstvene posledice koje može da ostavi izbeljivač – dehidriranje, dijareja, glavobolja…

Saveti lekara da se redovno unosi vitamin C su se takođe oteli kontroli. Obavezan vitaminski sastav za zdrastveni balans i imunitet pretvoren je u lažnu vest da ovaj vitamin sprečava infekciju korona virusom. Povodom ovih navoda reagovala je Svetska zdravstvena organizacija, koja je navela da vitamin C ne sprečava zarazu od korona virusa i da njegov prekomeran dnevni unos može biti štetniji od alkohola i cigareta.

Portal “Pagella Politica” je reagovao zbog vesti koje su se širile u Italiji i Tajvanu. Naime, u pitanju je članak da sredstva za pranje ruku iz 2010. godine imaju preventivno dejstvo na korona virus. Portal je konktaktirao proizvođača koji je negirao navode u medijima.

Lek za korona virus
Vakcina za korona virus
Kad su brza rešenja u pitanju, pojavile su se dve netačne informacije. Jedna je da je u Rumuniji proizvedena vakcina koja ubija korona virus kod belaca, što je portal “Lead Stories” demantovao u članku: “Rumunija nije proizvela vakicnu koja leči samo belce”.

Druga lažna vest je o vakcini koju je, navodno, napravio Univerzitet u Keniji, što je portal “PesaCheck” takođe dokazao kao netačnu.

Takođe, vest o kućnom leku koji se koristi u Izraelu, a posle kog je korona kao rukom odnešena, vrlo brzo je prepravila mreže.

Tačnije mešavina praška za pecivo i limuna se priprema kao čaj, kako su pisali stručnjaci sa mreža. Kako se navodi, taj “lek” može “momentano da ubije” i “u potpunosti eliminiše virus iz tela” i da zahvaljujući tome “u Izraelu niko nije umro od korone” – što nije istina.

“Stručnjaci” su preporučivali da se topao čaj pije u 17 sati, ali naravno niko nije objasnio zbog čega je baš to vreme najbolje.

Na spisku brzih rešenja su beli luk, upotreba kanabisa i kraljveg urina. Svetska zdravstvena organizacija je reagovala povodom priče o belom luku rečima: “Beli luk je zdrav i antimikrobni proizvod. Ipak, ne postoje dokazi da će konzumiranje istog nekoga zaštiti od novog korona virusa”.

Mitovi i naučno neutemeljene informacije
Deca i korona virus
Deca i korona virusFoto: Profimedia
Svetska zdravstvena organizacija je reagovala u više navrata povodom cirkualrne poruke da je korona virus neaktivan na temperaturama većim od 23 stepena Celzijusovih i da ne treba konzumirati hladne napitke. Tačnije, navodi se da samo topli ubijaju virus.

S obzirom na to da je korona virus bio prisutan u zemljama u kojima temperature nisu padale ispod 32 stepena Celzijusova, cirkularna poruka je bila laž.

U čitavu zbrku je umešana i navodna poruka “mikrobiologa iz Vuhana” o lekovitosti vode koja treba redovno da se pije kako bi virus otišao u stomak, a tamo će ga kiseline ubiti.

Profesorka Trudi Lang izjavila je da ne postoji biološki mehanizam koji bi potvrdio ovu teoriju.

Jedan od najčešćih mitova je da žene i deca ne oboljevaju.

Statistika iz Kine od 20. februara navodi da od 56.000 zaraženih, muškaraca je bilo 51,1 odsto, a žena 48,9. Teoretisanja da određeni hormoni i X hromozima kod žena imaju udela u odbrani od korona virusa nemaju naučno utemeljenje, niti potvrdu.

M.Z.M.

Leave a Reply