NEOPRAVDANO ZANEMARENA: 5 Razloga Zbog Kojih Biste Trebali Češće Konzumirati LIMETU

Zdravlje

Limeta je kiseklasto voće, bogato vitaminom C, a jedna od najraširenijih primjena joj je u koktelima poput caipirinhe, mojita, daiquiria, margarite, cosmopolitana ili gimleta. Ipak, premda većina ljudi za limetu čuje tek kad čita recepte za pripremu raznih osvježavajućih koktela, ova je egzotično voće itekako zdravo i korisno za organizam.

Portal Zadovoljna.hr donosimo pet razloga zašto biste je trebali češće konzumirati:

 1. Poboljšava probavu
  Citrusno voće bogato je flavonidima, koji pomažu kod umirivanja želučanih problema, a poboljšavaju i probavu i rješavaju probleme zatvora. Najbolje je popiti šalicu vruće vode s limetom i nešto meda.
 2. Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca
  National Kidney Foundation tvrdi da prirodni citrat u limeti (i limunima), baš kao i kalijev citrat, jednako dobro prevenira pojavu bubrežnih kamenaca. U tu je svrhu najbolje ispijati napitak od vode i svježe limete bez dodatka šećera.
 3. Smanjuje rizik od infarkta
  Žene koje jedu velike količine citrusa imaju 19 posto manje srčanih udara izazvanih ugruškom krvi, nego one koje ne jedu ove namirnice, pokazala je jedna američka studija.
 4. Poboljšava rad dišnog sustava
  Ulja bogata flavonoidima iz limete koriste se u pripremi različitih lijekova i sprejeva, koji se koriste u rješavanju problema sa začepljenjem dišnih puteva. Udisanje ostrugane korice limete ponudit će brzinsko olakšanje ljudima koji pate od začepljenih sinusa ili mučnine.
 5. Smanjuje prhut
  Antibakterijske karakteristike esencijalnih ulja limete podobni su za sprečavanje rasta bakterija koje izazivaju prhut na površini tjemena.

Leave a Reply