NAUČNICI OBJAVILI ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE: Ljudi Koji Piju OVAJ LIJEK U Većem Su RIZIKU DA SE ZARAZE KORONOM!

Uncategorized

Korišćenje antacida, široko dostupnih lijekova za gorušicu, gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) i čir, povećano je sa rizikom od infekcije koronavirusom, pokazuje studija američkih naučnika

Inhibitori protonske pumpe koji se koriste za suzbijanje sekrecije želudačne kiseline, zapravo sprečavaju prodor mikroorganizama u digestivni trakt, tako sprječavajući crijevne infekcije.

Međutim, nova studija koja je obuhvatila 53.130 osoba od kojih je 3.386 bilo pozitivno na korona virus, otkrila je da oni koji uzimaju lijek jednom ili dvaput dnevno imaju veću vjerovatnoću da se zaraze koronavirusom.

Naime, oni koji uzimaju ove lijekove jednom dnevno, prema mišljenju naučnika imaju dvostruko veću vjerovatnoću da se zaraze koronavirusom, a oni koji ih uzimaju dva puta dnevno, čak četiri.

Cilj stomačne kiseline je da ubije mikroorganizme prije nego što oni uđu u digestivni trakt. Iako se koronavirus lako uništava kada je pH vrednost u želucu ispod 3, inhibitori protonske pumpe neutralizuju pH zbog čega virus ipak može da opstane u organizmu duže nego kod drugih ljudi.

Studija je objavljena ne čelu sa dr Brenanom Špigelom iz Medicinskog centra Čedar-Sinaj u Los Anđelesu i objavljena u američkom Žurnalu gastroenterologije. Ipak, istraživači kažu da su njeni rezultati i dalje podložni daljim i dubljim analizama.

(Informer.rs)

Leave a Reply