LOŠE VIJESTI UPRAVO STIGLE IZ NJEMAČKE: Ovo Niko Nije Želio Da Čuje!

Novosti

Oporavak nemačkog privatnog sektora od pandemije korona virusa usporio je u avgustu, jer je aktivnost u sektoru usluga neočekivano gotovo stala, pokazuje istraživanje londonske kompanije IHS Markit koje je objavljeno danas.

Prema preliminaroj proceni, Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati sektore proizvodnje i usluga koji zajedno čine više od dve trečhine nemačke ekonomije, pao je na 53,7 pona u avgustu sa 55,3 boda u julu, prenosi Rojters.

Ovaj pokazatelj je i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od pada, ali je slabiji od prognoza analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali 55 poena, a takođe označava prvi pad nakon tri mjeseca uzastopnog uspona.

Na smanjenje PMI indeksa najveći uticaj je imao sektor usluga, gde je podindeks potonuo u avgustu na 50,8 poena sa 55,6 prethodnog mjeseca.

Proizvodnja se pokazala otpornijom, uz rast podindeksa na 53 boda sa julskih 51 poena, dostigavši najviši nivo u poslednje gotovo dve godine.

Ekonomista IHS Markita Fil Smit kaže da je aktivnost u uslužnom sektoru ovog mjeseca skoro zaustavljena zbog obnovljenih ograničenja putovanja i upornog pada ukupne zaposlenosti koji podriva domaću tražnju.

Njemačka privreda, najveća u Evropi, pala jeu drugom kvartalu po najvećoj stopi ikada zabeleženoj, uslijed kolapsa potrošnje stanovništva, ulaganja kompanija i trgovine u jeku pandemije Kovid-19.

Istraživanja o poslovnoj klimi u Nemačkoj i nedavni ekonomski podaci nagovestili su brz i snažan oporavak u obliku latiničnog slova V, ukoliko bude mogao da se izbjegne drugi veliki talas infekcija i zatvaranje zemlje u drugoj polovini godine.

(Agencije)

Leave a Reply