KORONA VIRUS SE PRENOSI VAZDUHOM? NAUČNICI OBJAVILI ŠOK INFORMACIJE: Ako Je Ovo Tačno, Mijenja Se Sve Što Smo Do Sada Radili!

Zdravlje

Ukoliko je tačno da se koronavirus prenosi vazduhom, to će značajno uticati na mjere za njegovo obuzdavanje.

Njujork tajms navodi da bi nove mjere podrazumijevale nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere fizičkog distanciranja.j

Grupa od 239 naučnika iz 39 zemalja objaviće ove nedjelje u naučnom časopisu otvoreno pismo Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi ta agencija UN revidirala preporuke o tome kako izbjeći infekciju korona virusom.

Naučnici tvrde da se koronavirus prenosi vazduhom, što znači da čestice tog virusa mogu da lebde u vazduhu u zatvorenim prostorima i da ljudi mogu da se zaraze kada ih udahnu.

Stav SZO je da se virus širi prvenstveno od osobe do osobe kroz male kapljice iz nosa ili usta, koje se izbacuju kada zaraženi kovidom-19 kašlje, kine ili govori.

Ukolko se virus prenosi vazduhom, posljedice po njegovo obuzdavanje biće značajne.

Kako se objašnjava, nove preventivne mjere uključivale bi nošenje maski u zatvorenom prostoru, čak i ako se poštuju mjere socijalnog distanciranja i obavezne maske N96 za zdravstvene radnike koji brinu o zaraženim pacijentima “da bi se isfiltrirale čak i najmanje respiratorne kapljice” .

Pored toga, ventilacioni sistemi bi morali da se promjene kako bi se smanjila cirkulacija vazduha.

Nakon pregleda internih mejlova SZO i intervjua sa 20 naučnika, među kojima su i konsultanti SZO, stiče se slika o agenciji kao nekome ko “uprkos dobrim namjerima, ne ide u korak sa naukom”.

Njujork tajms navodi da nedavni porast u broju žrtava korona virusa, nakon ponovnog otvaranja preduzeća i kancelarija, “sve više potvrđuje ono što mnogi naučnici govore već mjesecima: Virus se zadržava u vazduhu u zatvorenom prostoru, inficirajući one u blizini”.

Novi.ba/Kurir

Leave a Reply