JEDNA STVAR MOŽE SPRIJEČITI DA SE ZARAZITE KORONOM: Virusolog Ana Banko Otkrila, DA LI STE ZNALI ZA OVO?

Zdravlje

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su posljednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela

Virusolog Ana Banko izjavila je da je za pet ili šest mjeseci dobijeno mnogo informacija o koronavirusu, a da je njegov genetski materijal potpuno poznat od januara 2020. godine, a da je poznat i način transmisije.

Bankova je rekla da je najveća nepoznanica odnos virusa sa domaćinom, odnosno čovjekom, ističući da iznenađuje brzina širenja kovid-19.

Govoreći o sličnostima i razlikama između Sarsa, Mersa i novog korona virusa, Bankova je istakla da su svi oni izazivači ozbiljnih akutnih respiratornih stanja. Smrtnost kod korona virusa je mnogo manja u odnosu na Sars i Mers, ali je mnogo veća brzina širenja virusa.

Ona je istakla da je, iako je očekivano da virus kad pređe sa životinje na čovjeka, bude slabiji, korona virus zahvaljujući prirodnoj selekciji je opstao i adaptirao se na čoveka.

Na često pitanje da li je manja virulencija virusa, ona je odgovorila da to nije dokazano ni u jednoj dosadašnjoj studiji niti je pokazana promena na genomu u vezi sa padom virulencije.

– Izmjena u genomu je dokazana u februaru kod domaćina u Evropi, Americi i Australiji i pitanje je da li je manjak restriktivnih mera u SAD doprinio tome – rekla je Bankova.

Kada je reč o imunitetu, ona je navela da su posljednje studije u Kini pokazale da oni koji nisu imali simptome gube čak 70 odsto količine antitela.

Ana Banko je navela da nije sve obeshrabrujuće i da postoji još jedan nivo imuniteta, takozvani t-ćelijski imunitet. Naime, u posljednjih nedelju dana se pokazalo da ljudi koji nemaju antitijela, a porodično su bili u kontaktu sa oboljelim osobama, izgleda imaju memorijski t-ćelijski imunitet.

Ona je ocijenila da je ta vrsta imuniteta možda suština imuniteta kada je riječ o korona virusu.

Izvor: Espreso.rs/Tanjug

Leave a Reply