HITNO, GRAĐANIMA SE OBRATILI IZ KLINIČKIG CENTRA: Odmah Ovo Uradite, Stanje Je Zabrinjavajuće!

Zdravlje

Povodom pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini izazvane COVID-19, radnici Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS uputili su apel građanima da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Štab za vanredne situacije kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim koronavirusom.

Situacija sa brojem zaraženih je, kako naglašavaju, veoma zabrinjavajuća, jer imaju veliki rast pacijenata pozitivnih slučajeva, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore.

726661-maska-ls

“Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore”, upozovaraju iz te zdravstvene ustanove.

Primjetan je, dodaju, povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

U saopćenju pozivaju građane da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih.

Izvor:Radio Sarajevo

Leave a Reply