EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD SE KORONA VIRUS SUDARI SA GRIPOM: Ljekari Iz Wuhana Otkrili ISTINU, Evo Šta Se Dešava Pacijentima

Zdravlje

Optimisti su se nadali da će ljeto zaustaviti virus, ali jasno je da nije bilo osnova za tu nadu. Međutim, i najveći optimisti strahuju od zime i sudara kovida sa gripom. Šta nas tada čeka?

  • Jedna stvar je sigurna, a to je da će virus biti prisutan na jesen i zimu. Nadamo se da sve zemlje ljeto koriste da se pripreme za taj period – kaže Ab Osterhaus, virolog iz Hanovera.

Ono što stručnjaci ističu da će biti problem jeste za početak, odrediti da li je u pitanju grip ili kovid. Na osnovu simptoma, nemoguće je razlikovati ih, upozorava Barbara Rat sa Univerziteta Notingem, zbog čega ističe da je važno da sve zemlje prikupe dovoljno testova za jesen i zimu.

Velika je nepoznanica i kako će se virus ponašati na jesen i zimu i kako će se ponašati u sudaru sa ostalim virusima. Virolozi otprilike znaju kad je sezona kog virusa, a ovo će biti nešto sasvim novo.

Recimo, septembra 2009. godine, usred pandemije svinjskog gripa, ispostavilo se da ga je u velikoj mjeri suzbio rinofaringitis, odnosno obična prehlada. Pitanje je da li će se to desiti i sa korona virusom, jer neće svaki virus reagovati isto.

  • Možete biti inficirani i sa dva virusa – upozorava Ijan Mekej sa univerziteta Kvinslend.

Ljekari iz Vuhana su u januaru i februaru, u jeku pandemije, zabilježili brojne slučajeve pacijenata koji su imali i kovid i drugi virus. Po njihovim rezultatima, inficiranost sa dva virusa istovremeno ne menja mnogo stopu smrtnosti u odnosu na one koji su bili zaraženi samo korona virusom, ali infekcija sa dva virusa istovremeno pravi više štete na srcu i nosi veći rizik za citokinsku oluju.

  • Moramo da se nadamo najboljem, a spremimo se za najgore – kaže Ab Osterhaus, dodajući da je preporučljivo da se ove godine što više ljudi vakciniše protiv običnog gripa, kako bi se smanjile šanse da u isto vrijeme obole od dva virusa, prenosi NYTimes.

(Žena Blic)

Leave a Reply