EVO KO MORA PRIMITI VAKCINU! VAŽNO OBAVJEŠTENJE GRAĐANIMA: Danas Saopšteno!

Zdravlje

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, naveo je koja je procedura u donošenju odluke vezane za vakcinaciju.

– Vakcina će biti obavezna za zdravstvene radnik, ljudi koji rade u komunikaciji sa drugima, hroničnim bolesnicima, posebno ćemo o njima voditi računa, Država će se truditi da obezbijedi dovoljne količine dobre vakcine koja će biti dostupna svakom. Batut sabira sva mišljanja, pedijatara lekara raznih specijalnosti i na osnovu njihovih zahteva, donosi odluku. Jedina institucija koja može da donese tu odluku i da naporavi raspored vakcinacija je Batut. To je regulisano zahtjevom i ustanovom – rekao je ministar zdravlja i dodaje:

– Cijeli svijet je u jednoj vrsti borbe, da dođe do vakcine, što bolje pozicije kada počne vakcinisanje. Najbitnija je bezbejdnost pacijenata i efikasnost leka. Ono što je bitno, struka je ta koja određuje da li će vakcina biti obavezna ili ne, u zavisnosti od osobina vakcine. Vakcina će biti preporučena, posebno za ljude koji su visokorizični, pre svega mislim na zdravstvene radnike, koji su u kontaktu više nego ostali. Posebno ćemo o njima voditi računa, država će se truditi da uradi sve da dobijemo dovoljno količina i da bude dostupna svima.

– Postoji institut za javno zdravlje “Batut” koji sabira sva mišljenja i na osnovu zahtjeva i mišljenja lekara – rekao je ministar i dodao da će jedino “Batut” moći da donese odluku o vakcinaciji. Na osnovu zahteva i mišljenja sa Batuta ćemo postupati, jedini mogu da donesu odluku i oni prave raspored vakcinacije. Sve je regulisano zahtevom i propisanim uslovima. Mi ćemo ispoštovati sve što je propisano zakonom i građanima ćemo da obezbedimo tu vakcinu što je prije moguće – završio je ministar.

Ministar Zlatibor Lončar je naglasio da još uvijek nema registrovane vakcine koja je prošla sve testove.

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica.

loading…
Prema poslednjim informacijama “Batuta” i Minstarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata, što je najviše od početka epidemije korona virusa u Srbiji.

Leave a Reply