EVO KAKO KORONA UTIČE NA MOZAK, OGLASILI SE DOKTORI: 2 Simptoma Su Znak Za UZBUNU

Zdravlje

Nova studija bi mogla da ukaže da u centralni nervni sistem dospeva veća količina koronavirusa nego što se pretpostavlja

Indentifikovan je novi signal koji može da razotkrije uticaj kovida-19 na centralni nervni sistem.

Depresivno rasploženje ili anksioznost kod osoba sa koronom može da bude signal tog uticaja, pokazalo je međunarodno istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sinsinatiju, piše UC news.

Ova dva psihološka simptoma najviše su povezana sa gubitkom čula ukusa i mirisa, a ne sa težim pokazateljima novog soja koronavirusa, poput nedostatka daha, kašlja ili groznice, pokazala je studija.

“Da ste me pitali zašto sam depresivan ili anksiozan, a pritom imam kovid-19, rekao bih da je to zato što su moji simptomi ozbiljni, imam kratak dah, ne mogu da dišem, kašljem ili imam visoku temperaturu”, rekao je dr Ahmed Sedehat, vanredni profesor i direktor za rinologiju, alergiju i neuorhirurgiju UC medicinskog fakulteta, i dodao:

“Nijedan od ovih simptoma koji su povezani sa morbiditetom (morbiditet je u demografskom smislu, apsolutni ili relativni broj oboljenja u određenoj grupi za određeni period., prim. a) ili smrtnosti nije u vezi sa depresijom ili anksioznošću pacijenata sa kovidom-19. Jedini element kovida-19 koji je povezan sa depresivnim raspoloženjem ili anksioznosti jeste ozbiljan gubitak čula ukusa i mirisa”.

Koliko su česte depresivnost i anksioznost kod kovid pacijenata?

A rezultati studije su sljedeći: kod 47, 4 odsto učesnika u istraživanju registrovana je depresivnost nekoliko dana nedeljno, 21 procenat njih bio je depresivan svakog dana, 44, 7 procenata imalo je blagu anksioznost, a 10, 5 odsto ozbiljnu anksioznost.

“Smatram da naša otkrića koja ukazuju na mogućnost psiholoških problema u vidu depresivnosti i anksioznosti mogu da odražavaju prodiranje SARS – KOV-2 virusa koji izaziva kovid -19, u centralni nervni sistem”, objasnio je lekar i napomenuo da naučnici dugo smatraju da bi oflaktorni sistem mogao da bude primarni način na koji koronavirusi ulaze u CNS.

Za to postoje i dokazi vezani sa SARS koji se prvi put pojavio 2002. u Kini, a zatim proširio u 29 zemalja. Studije urađene na miševima pokazale su da je oflaktorni sistem put kojim korona virusi ulaze u mozak i izazivaju infekciju.

loading…
Na osnovu novog istraživanja može se zaključiti da su depresivnost i anksioznost znatno češće psihološke posljedice od ostalih, ali ih označava i kao blaže simptome kovida-19 (u odnosu na ozbiljnija neurološka stanja). Dr Sedehat je napomenuo da bi nova studija mogla da ukaže da u centralni nervni sistem dospeva veća količina koronavirusa nego što se pretpostavlja i to na osnovu prevalencije depresivnosti i anksioznosti što moglo da pruži nove mogućnosti sagledavanja komunikacije virusa sa centralnim nervnim sistemom.

Izvor: UC news

Leave a Reply