DOKTORICA HITNE POMOĆI UPOZORILA: Ako Vas KOŽA SVRBI Ovako – TRČITE DOKTORU, To Je Znak Ozbiljne Bolesti

Zdravlje

Svrab kože često može biti simptom nečeg mnogo ozbiljnijeg, a doktorka objašnjava o čemu se radi.

Kada građani pozovu Hitnu pomoć važno je da daju detaljan opis tegoba i ne treba da se čude kada ih ljekari pitaju da li osjećaju svrab.

Iako građani žele uglavnom sami da opisuju svoje tegobe, veoma je važno da prate pitanja ljekara, a često je među pitanjima i da li osjećaju svrab.

Doktorka Danijela Jeftić iz Hitne pomoći ističe da postoji svrab koji građani ne treba da prenebregnu.

“Mimo svraba kod alergije, mimo svraba koji se javlja kod dijabetičara koji može da bude prvo upozorenje, mimo svraba kod herpesa ili kod skleroze multipleks kao iritacija nerva ili kada smo nervozni – postoji nešto što se zove sistemski svrab”, navodi Jeftićeva.

Objašnjava da sistemski svrab posljedica čitavog unutrašnjeg stanja gde koža kao naš najveći organ daje signal i te signale treba da pratimo.

“Može da upozori na rad bubrega, takozvani ureminski svrab, svrab koji se javlja posle toga kod bolesnika na dijalizi, na bolesti jetre i na bolesti krvi – kao što su limfomi i hronične leukemije, a takođe svrab se javlja i kod nekih drugih maligniteta, kod tumora mozga i kod povreda glave”, kaže Jeftićeva.

Ukazala je da je tokom noći bilo dosta poziva dijabetičara najčešće zbog hipoglikemije i savetovala ih da u tom slučaju stave med duž unutrašnje strane donje usne i obraza, jer preko sluznice se resorbuje skoro istom brzinom kao da je data venska injekcija.

Leave a Reply