Da Li Se Sjećate OVIH Crtanih Filmova Koji Su Nas UVESELJAVALI Prilikom Odrastanja, POGLEDAJTE!

Uncategorized

Crtića kojih se danas prisjećamo nema više na televizijskim programima Osim što su nas zabavljali, neki od njih su bili i jako poučni ”Nick Praskaton”, ”Nogalo”,”Majstor Fantać”, ”Moje tijelo” samo su neki kojih smo se prisjetili Neke crtiće koje smo gledali tijekom odrastanja znamo se prisjetiti, no većinu njih ne možemo nigdje pronaći osim na snimkama na YouTubeu. Neke pomalo zaboravljene smo stavili na popis s onima kojih se gotovo svi sjećaju. Nadamo se da smo i tebi probudili nostalgiju.  ‘Nick Praskaton’ Lik Nick Praskatona predstavljen je kao sposoban i učinkovit privatan detektiv. Njegova jedinstvenost predstavljena je u njegovim osjetilima, sposobnošću zaključivanja, pamćenju i velikim znanjem o raznim područjima.

Njegova uzrečica je ‘kombiniram’, a uvijek je odjeven u prepoznatljivo zeleno karirano odijelo s istim kačketom, a u ustima mu je gotovo uvijek lula. Lik originalno nazvan Nick Knatterton prvo je nastao za njemački strip koji je počeo izlaziti 1950. godine, a 1977. godine pojavio se i crtani film.

‘Cipelići’ U originalu crtić nazvan ‘The Shoe People’ prvi put je prikazan u Velikoj Britaniji 1987. godine. Autor je inspiraciju za crtić o cipelama dobio je primjećujući kako o ljudskoj osobnosti može dosta toga spoznati gledajući samo njegov stil i cipele. Tada je smislio i likove za priču. Milek Čižmić je lik policajca u Cipelgradu, a ostali likovi su klaun Čarli, Skituljac – iznošena čizma s rupom, Devetar Cokulić nekad vojni zapovjednik koji i dalje misli da je u vojsci, Pirueta – balerina koja voli plesati, Šljapko Lokvić gumena čizma, Bebač Bucko je beba kao što mu i ime govori, Lopuža te Hilda Van Der Klompa, nizozemska klompa koja živi u vjetrenjači i govori lošim naglaskom.

‘Graškograd’ ‘Graškograd’ ili u originalu ‘The Poddington Peas’ nastao je po uzoru na slikovnicu, a uvodna glazba nas uvodi u svijet Graškograda, a išla je ovako ” U jednom vrtu među cvijećem, sićušan grad se sakrio, u njemu žive mala bića, kažu da Graškograd je to. To znamo samo ti i ja, haj’mo ih posjetiti sad, i vidjet ćete sitno zrnje i njihov Graškograd!”. Mala zelena bića stanuju u ‘dnu vrta’, a 34 lika imena su dobila na osnovu posla koji obavljaju u Graškogradu. Likovi se s vremenom sprijatelje i počnu pričati priče o svojim avanturama, a kao i u drugim crtićima, i ovdje ima negativaca, ovi žive na vrhu brda iznad Graškograda u svom starom dvorcu.

‘Moje tijelo’ Francuska televizijska serija koja je na djeci prihvatljiv način objašnjavala funkcije ljudskoga tijela. Glavni glumci su eritrociti, leukociti, bakterije, virusi … Na slikovit i maštoviti način crtić objašnjava složene znanstvene i biološke radnje koje se odigravaju unutar ljudskog organizma, otvarajući istovremeno i pitanje odnosa ljudi i životinja te lanca života i zakona prirode. Kao metafora borbe čovjeka za očuvanje vlastitog zdravlja, vojska Stanica, Vitamina i Leukocita pod vodstvom Maestra suprotstavlja se zlim i opasnim Virusima i Bakterijama koje prijete našem organizmu. IMDB ‘Vampir Ernest’ Mnogi se sjećaju crtića o malenom vampiru koji je rođen sasvim slučajno. Epizode su bile vrlo kratke i trajale su oko 2 i pol minute, a na našoj televiziji su se prikazivale prije Dnevnika. U tim epizodama mogli smo vidjeti što ovaj simpatični vampir sanja svake noći u svom lijesu i što ga svaki put trgne iz sna. Osim sadržaja, francuski crtić imao je super glazbenu podlogu i zabavne preokrete. RETROPLOV.COM ‘Majstor Fantać’ Majstor Fantač ili Majstor Fantaz ovisno kako si ga zvala bio je crtić koji smo čekali nedjeljom prije Dnevnika. U verziji iz 1987. godine, vlasnik kuće se budi uz budilicu, popije kavu, uzima ključeve i odlazi na posao. Za vrijeme njegove odsutnosti, pojavljuje se smiješno i sitno biće nalik na Gremlina koji izlazi iz skrovišta i doživljava zabavne avanture s predmetima oko sebe. U originalu nazvan ‘Mr. Bogus’, ovaj zabavan lik otkriva i prostorije u kući poput kupaonice, kuhinje i tavana, a gledatelje zabavlja svojom nespretnošću.

Leave a Reply