BOJA KRVI TOKOM CIKLUSA OTKRIVA SVE: Evo Šta Morate Znati I Čega Se Trebate Čuvati!

Zdravlje

U ovom tekstu vam otkrivamo kako menstruacija može otkriti ako nešto nije u redu u vašem tijelu. Na ove stvari morate obratiti pažnju:

Roze

Ukoliko je krv ove boje onda se radi o kraju vaše menstruacije. Ali, ukoliko ovu boju krvi primjetite sredinom ciklusa, to može ukazivati na ranu trudnoću, hormonski poremećaj ili neku bolest reproduktivnih organa.

Svijetlo crvena

Ovo je znak da menstruacija ide normalno i ne bi trebalo da bude nekih problema. Međutim, ukoliko vaš ciklus traje duže od sedam dana, a krv nastavi da bude crvena to je siguran znak da treba posjetiti doktora!

Tamno crvena

Ukoliko u sredini ciklusa poteče tamno crvena krv, to je sasvim normalno Međutim, ako tamna krv nastavlja da teče i duže nego što je normalno, to vrlo lako može biti znak ranog pobačaja ili prisustva benignog tumora.

Smeđkasto – crna

Smeđa ili crna krv na prvi pogled zvuči loše, ali nemojte da puno brinete jer je to samo stara, zaostala krv, koja nije istekla na uložak ili tampon. Ukoliko primjetite i narandžastu ili žućkastu boju ispod tog sloja to može biti znak infekcije.

Obilna krvarenja

Većina žena primjeti da je barem jedan dan ciklusa propraćen obilnim krvarenjem, a to je najčešće drugi ili treći dan što je sasvim normalno. Međutim, ako se to krvarenje oduži, posavjetujte se sa ginekologom.

Fleke

Ukoliko na gaćicama ili ulošku primjetite kapi krvi a još uvijek nije vrijeme za menstruaciju, postoji mogućnost da se radi o hormonskom poremećaju ili ranom znaku trudnoće.

Potpuni izostanak menstruacije

Ako primjetite da vaša menstruacija kasni, bilo bi dobro da zakažete termin kod vašeg ginekologa. Potencijalni uzroci toga mogu biti trudnoća ili ulazak u menopauzu, iznenadni gubitak težine, neki stres ili bolest.

Leave a Reply