BOBANA JE PREMINULA OD EKLAMPSIJE: Evo kakva je to bolest u trudnoći, koja može izazvati i smrt bebe

Uncategorized

Zlatna olimpijka u streljaštvu Bobana Momčilović Veličković, preminula je juče u 31. godini godini, nakon komplikacija na porođaju, a sve uslijed toga što je imala eklampsiju – jedan od najtežih i najopasnijih poremećaja u drugom stanju, a pogotovo kod prvorotkinja. Ono što je najgore, ovaj poremećaj dovodi do fatalnog ishoda, kako majke, tako i bebe.

Eklampsija je toksikoza, odnosno trovanje krvi, koju prati gubitak svijesti, povišen krvni pritisak, gubitak bjelančevina u mokraći majke, pojava otoka lica i tela, poremećaj funkcije pojedinih organa trudnice kao što su jetra, bubrezi, mozak.

Obično se javlja nakon 20. nedejlje trudnoće, ili 48 sati nakon porđaja. Rijetko kad se javlja prije 20. nedelje trudnoće ili do 23 dana nakon porođaja.

Prepoznaje se na osnovu nevoljnih trzaja tela, koji podsjećaju na epileptične napade, a koji su praćeni besvjesnim stanjem i povišenim krvnim pritiskom, odnosno hipertenzijom. Može doći i do otkazivanja funkcije jetre, bubrega i mozga.

Trudnica koja ima eklampsiju, prethodno je morala imati preeklampsiju. Nju takođe, prati hipertenzija, kao i oticanje nogu i ruku, izlučivanje bjelančevina putem mokraće. Ako takvo stanje potraje, dolazi do eklampsije.

Uslijed eklampsije, trudnica dobija mnogo na težini, uprkos prekomernom povraćanju, ima bolove u stomaku, glavobolju, zamućen vida, manje izlučuje mokraću, u kojoj se može javiti krv. Plod sporije raste.

Eklampsija spada u hitna stanja, jer usjled učestalijih grčevitih napada, može nakon porođaja, ali i u toku trudnoće, da upadne u komu.

S obzirom na sve to, svaka trudnica koja ima ovu opasnu bolest, trudnoću mora da održava uz terapiju za sprječavanje tih napada i za snižavanje krvnog pritiska. Takođe, obično se i trudnoća završava što prije, i to carskim rezom, kako ne bi došlo do fatalnog ishoda ploda i majke.

U razvijenim zemljama, mnogi prijavljeni slučajevi su klasifikovani kao nepredvidljivi.

Bobana se porodila prije 20 dana, koliko se i borila da vidi svoju bebu nakon porođaja. Nije uspjela da vidi svoje najdraže zlato.

(Telegraf.rs)

Leave a Reply