AKO PRIMIJETITE OVAJ SIMPTOM ODMAH IDITE DOKTORU: Ukazuje Na NAJGORU BOLEST

Zdravlje

Rak dojke je tip raka koji najčešći pogađa žene, a sve je češći i kod onih mlađih od 30 godina.

Treba znati, da kada se tumor otkrije na vrijeme (veličine do 1 cm), izlečiv je u 98 posto slučajeva. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stepen njegove zloćudnosti, proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu lečenja nakon hirurškog zahvata.

Dijagnoza raka dojke često ide ovim putem: žena napipa kvržicu i odmah ode kod lekara na pregled. Zato je bitno naglasiti kako su samopregledi jako bitni, kao i dobro poznavanje grudi kako biste znali da prepoznate bilo kakvu promenu.

Kvržica nije jedini simptom raka dojke. Preliminarna istraživanja predstavljena u National Cancer Research Institute’s sugerišu da je 1 od 6 žena sa dijagnozom raka dojke imala drugačije prve simptome.

Kvržica je i dalje najčešći prvi simptom ove opake bolesti, ali pored nje mogu se javiti i ove promjene:

Gruba ili zadebljana koža
Grubi dio kože koji deluje deblje nego inače ili mala udubljena na grudima mogu da budu signal. Sa nekim karcinomom dojke, kanali koji prolaze sa unutrašnje strane dojke postaju blokirani, što rezultira promenama kože koje čine to da dojka izgleda kao da je prekrivena narandžinom korom.

Bol u dojkama ili bradavicama
Mnoge stvari mogu uzrokovati bolove u vašim grudima ili bradavicama, poput PMS-a, trudnoće ili čak menopauze. Ali ako primijetite upornu bol zajedno sa drugim simptomima raka dojke, javite se ljekaru.

Uvučena bradavica
Neki karcinomi dojke mogu da uzrokuju ono što se naziva povlačenje bradavica. Stručnjaci objašnjavaju da se to obično događa zato što unutar dojke raste masa i menja svoj oblik. U nedavnom istraživanju, 7 posto žena sa dijagnozom raka dojke prijavilo je abnormalnosti bradavica.

Promjena boje ili teksture dojke
To podrazumijeva crvenilo, tamne pečate i zadebljanu kožu, kao što smo već pomenuli. Jedna vrsta raka dojke naziva se Pagetova bolest koja se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama.

Ova promena se manifestuje svrabom, a izgledom podseća na ekcem, pa je žene zato zanemaruju, jer ne izaziva nikakve dodatne tegobe.

Važno je znati da se ovi simptomi obično javljaju asimetrično, samo na jednoj dojci, a posebno na području bradavice.

Oticanje cijele dojke ili jednog dijela
Upalni karcinom dojke često počinje sa crvenom, upaljenom kožom koja bubri kako ćelije raka začepljuju kanale koji nose limfnu tečnost.

Leave a Reply