5 SIMPTOMA NA KOŽI UKAZUJU NA BOLESTI: Ako OVO Primijetite, Ni Slučajno NE IGNORIŠITE

Zdravlje

Nekad ignorišemo mnoge promjene koje se dese na koži jer smatramo da su bezazlene i da će vremenom same proći. Međutim, one često ukazuju na to da nešto nije uredu s našim zdravljem.

Ovo su kožne promjene zbog kojih bi obavezno trebali posjetiti doktora.

Kvržice crvene boje

Na zdravlje loše utječu negativne emocije pa se kvržice stvaraju zbog anksioznosti i stresa. U ovom slučaju, najpametnije je da posjetite dermatologa kako biste ustanovili uzrok.

Žute kvržice na nogama i rukama ili tamne baršunaste mrlje

Osobe prekomjerne težine i one koje imaju tegoba s nivoom šećera u krvi. Pojavljuju se radi visoke razine triglicerida u krvi i dijabetesa. Ako se na rukama ili vratu pojave tamne baršunaste mrlje, to također može biti znak dijabetesa.

Uzdignute crvene mrlje s ljuskicama

Ovakve mrlje su prvi znak kronične imunološke bolesti kože, psorijaze koja izaziva nastanak upalnih procesa a oni uzrokuju mrlje i iritacije. Jedan od najvećih okidača psorijaze je stres.

Pojačan rast dlačica i akne

Ukoliko ove promjene dolaze zajedno, onda to upućuje na hormonalni poremećaj. Aken na leđima, bradi i obrazima te dlačice na prsima, licu i stomaku prvi su znakovi sindroma policističnih jajnika.

Suha koža i osjećaj svraba

Inače su izazvani suhim zrakom i hladnoćom ali ako je ovakvo stanje konstantno i popraćeno svrabom, gubitkom težine ili osjećajem umora onda vrlo vjerovatno imate probleme sa štitnjačom.

Leave a Reply