10 ZNAKOVA DA KARCINOM RASTE U VAŠEM TIJELU: Broj 3. svi zanemaruju, a to je znak za uzbunu!

Novosti Zdravlje

Bilo koja vrsta promjene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može biti znak raka debelog crijeva
Znajući kako prepoznati znakove raka je od najveće važnosti kada je u pitanju spriječavanje i odgovarajuće liječenje.
Uzmite u obzir slijedeće rane znakove raka:

 1. Svrbež kože
  Tijelo tretira rak kao strane bakterije i imunološki sistem se bori uz pomoć belih krvnih stanica. To dovodi do povećanja protoka krvi u područjima gdJe stanice raka napreduju, što pak uzrokuje svrbež kože, crvenilo, stezanje i promjenu boje.
 2. Promjene u mokrenju
  Bilo kakva promjena u mokrenju, kao što su prisutnost pjene, k.vi, mirisa i boja može ukazivati na rak i traži ljekarsku pomoć.
 3. Promjene u glasu
   Rak grkljana može uticati na visinu i ton vašeg glasa. Stoga, ako primjetite bilo kakve promjene u svom glasu, to može biti znak da tumor raste u vašem tijelu.
 4. Rane koje ne zarastaju
  U slučaju da vašoj rani treba puno vremena da se izliječi, to može biti znak raka. Objašnjenje za to je da se rak uzima kao prioritet od strane imunološkog sustava i odbrana se fokusira na rak, a ne na ranu.
 5. Kašalj
  Mnoge vrste raka mogu uzrokovati uporni kašalj, kao što je rak grla, pluća, pa čak i želuca. Provjerite što je prije moguće u slučaju upornog kašlja.
 6. Krvarenje
  Ako imate neobjašnjivo krvarenje koje se ne pripisuje menstrualnom ciklusu, provjerite se! Svako krvarenje iz maternice, bradavice ili drugih organa traži ljekarsku pomoć.
 7. Kvrge u ustima ili na jeziku
  Bijele boje kvrga na desni, grlu ili unutar usta može biti znak raka. Posavjetujte se s ljekarom u slučaju da imate bilo koji od ovih.
 8. Gruda ispod kože
  Dobar način da se vidi ako imate bilo kakve promjene jeste dotaknuti površinu i tražiti bilo neobično. Ispipajte dijelove tijela kao što su prsa, pazuh, trbuh, koža, grlo i testisi. To je vrlo važno jer omogućuje otkrivanje bilo kakve promjene prije nego što se razvije u veće tumore.
 9. Promjene u stolici
  Bilo koja vrsta promjene koja traje više od dva dana, kao što je krv u stolici, može biti znak raka debelog crijeva. Obratite pozornost na znakove kao što su zatvor, proliv, tamnije boje stolice, sluz, bol, ili svetlije boje stolice.
 10. Gubitak apetita ili problemi s gutanjem
  Sve što inhibira funkciju probavnog procesa je pitanje od važnosti jer utiče na tjelesnu sposobnost da se prehrani iz hrane koju konzumiramo.
  Izvor: espreso.rs

Leave a Reply